Medelhavet

Medelhavskryssning
Att välja en medelhavskryssning har flera fördelar jämfört med många andra kryssningar. Tar du en kryssning i Medelhavet så kommer du förmodligen stöta på fler olika kulturer, människor, språk och historia än någon annan kryssningsroute av samma längd och inom samma tidsram.
Det finns så otroligt många idealiskt belägna hamnar att lägga till vid i Medelhavet. Varje hamnstad har något för alla åldersgrupper och intressen.
Är du intresserad av kultur och historia så kan du uppleva många olika länder på en gång. Italien med dess underbara mat, vin och romerska historia, den grekiska mytologin, Kroatiens underbara sandstränder eller varför inte Frankrikes Riviera.
En fördel med en medelhavskryssning jämfört med en skandinavisk kryssning är att vädret håller sig behagligt tempererat ändå fram till december månad. Men en kryssning till Medelhavet kan tas året runt! En fördel med att resa under vinterhalvåret är att man kan ofta hitta bättre priser och mindre trängsel.
Så, vill du smaka på lite av varje från flera olika kulturer så är en medelhavskryssning det optimala. Det kan också vara lämpligt att kombinera en kryssning med en kort semester i någon av hamnarna man stannar i.

Kryssningsdestinationer i Medelhavet
Två, tre dagar party i Ayia Napa på Cypern, Marseille eller Nice på Franska Rivieran, Aten (Pireus) i Grekland, Sicilien och södra Italien med sin goda mat, eller Barcelona med dess breda skara av nöjen och kultur. Valen är många och det gör också Medelhavskryssningar så spännande.
Under en kryssning i Medelhavet har du, bland mycket annat, möjlighet att uppleva den alltid lika populära semesterön Mallorca som tillhör Spanien, de vitmålade husen med blåa fönster och dörrar i Grekland, Dubrovnik i Kroatien som är rik på sin historik från medeltiden eller varför inte den pulserande men samtidigt museumliknande huvudstaden Rom i Italien.
Klicka här för att läsa mer om de olika destinationerna du har möjlighet att besöka under en Medelhavskryssning
Östra och Västra Medelhavet
Rederierna delar oftast in Medelhavet i två delar: Östra och Västra Medelhavet. Östra Medelhavet består bland annat av den östra sidan av Italien, oftast med avgång från Venedig, den Grekiska övärlden med stopp i bland annat Mykonos, Turkiet och Istanbul samt Kroatien medan Östra Medelhavet består av bland annat Spanien, Frankrike, den västra delen av Italien med på platser som Bari samt Tunisien. Här är avgångshamnarna också något fler. Det som avgör om det räknas som en kryssning i Östra eller Västra Medelhavet är oftast avgångshamnen då en kryssningsrutt kan besöka hamnar i båda delarna.
Sommar eller Vinter?
Under sommarhalvåret är kryssningar i Medelhavet som störst, men även under den lite mer kylslagna delen av året är det fantastiskt att ta sig från hamn till hamn och uppleva destinationer när de inte är fullt så turisttäta.
För dig som önskar att få besöka pärlorna i Medelhavet under en period då turisterna inte flockas kring de största attraktionerna, som vill möta våren redan i februari eller varför inte fira in det nya året till havs, finns ett perfekt alternativ. Prova på en Medelhavskryssning under vinterhalvåret! Rutterna som erbjuds är färre och rederierna ändrar dessa från sommar till vinter men det finns gott om alternativ att välja mellan. De flesta avgångar sker ifrån västra Medelhavet, men rutterna sträcker sig ibland även över till den östra delen av Medelhavet och de grekiska öarna.
Rederier med Kryssningar i Medelhavet
De tre största rederierna som kryssar i Medelhavet är Costa Cruises, MSC Cruises och Royal Caribbean Cruises Lines med Azamara Cruises, Celebrity Cruises och Royal Caribbean i sin portfölj. Samtliga rederier lämpar sig mycket bra för människor i alla åldrar oavsett hur och med vem man reser. En kryssning i Medelhavet består oftast av 7-12 nätter ombord, men det finns även så kallade kortkryssningar på 4-6 nätter.