Livet ombord på ett kryssningsfartyg

Livet ombord på ett kryssningsfartyg kan jämföras med livet på en lyxigare resort med allt man kan önska sig inom promenadavstånd. Utbudet varierar, beroende på vilket rederi och fartyg du reser med, men nedan har vi valt att informera om några punkter som gäller på de flesta.
Hytter
Vanligtvis erbjuder de olika rederierna ett flertal hyttkategorier att välja bland. Dessa är ofta indelade i sviter, hytter med balkong, utsideshytter med havsutsikt och insideshytter, där det sistnämna alternativet också är det billigaste. Det kan dock förekomma underkategorier till varje grupp så var noga med att specificera dina önskemål gällande just ditt boende.
Måltider
Ett dagsprogram över restauranger, tider och måltider levereras vanligtvis till din hytt varje kväll där du ser vilka måltider som serveras samt när och var.
På de större kryssningsfartygen, som bland andra MSC Cruises och Royal Caribbean, gäller ofta fria sittningar i restaurangen vid frukost och lunch (vanligtvis buffé) samt två sittningar vid middagen: en tidig (ca 18.30) och en sen (ca 20.30). Om du föredrar en viss sittning går det att lägga in ett önskemål om detta i samband med bokningen av din resa. Kontinental frukost kan vanligtvis även beställas till hytten via room-service.
På mindre kryssningsfartyg kan måltidsbestämmelserna variera. Exempelvis arbetar rederiet Norwegian Cruise Line efter konceptet “Freestyle Cruising” som bland annat innebär att du som passagerare har friheten att välja själv när, var och med vem du vill äta. Liknande koncept gäller även på rederierna Seabourn, Seadream och Silversea.
Utöver detta finner du även speciella à la carte restauranger samt ett flertal caféer och barer på de flesta kryssningsfartyg.

Shopping

Vanligtvis finns det ett flertal tax-free butiker på de större kryssningsfartygen som erbjuder ett brett utbud av olika märkesvaror. Här kan du köpa alltifrån kläder och smycken till kosmetika, alkohol och tobak.
Aktiviteter
När det kommer till olika aktiviteter som erbjuds ombord varierar utbudet från rederi till rederi, men den röda tråden är att du aldrig ska behöva vara sysslolös om du inte vill det.
Du finner i princip alltid väl tilltagna poolområden, spa – och träningscenter, sportplaner, minigolfbanor med mera. På kvällarna anordnas shower av olika slag och vanligtvis har du även möjlighet att se på film i någon av fartygets biografer. Vill du bara koppla av i solen en stund erbjuds självklart gratis solstolar och handdukar.
Klädsel
Klädseln på kryssningsfartygen är vanligtvis avslappnad under dagarna och lite mer uppklätt till kvällen. På vissa rederier finns ingen uttalad klädkod men de flesta har någon slags riktlinje vad gäller klädseln till middagarna. Står det informell klädsel i programmet innebär detta oftast kavaj/klänning, och vid formell klädsel kostym/aftonklänning. Lägg märke till att klädkoder varierar mellan rederier och fartyg så läs gärna igenom vad som gäller på respektive rederis hemsida.
Rökning
De flesta rederier arbetar för en rökfri miljö med det finns angivna utrymmen på fartygen där rökning är tillåtet. Dock är det sällan eller aldrig tillåtet att röka på balkongen till din egen hytt.